App smashing


Dette begreb handler grundlæggende om, at elever kan arbejde med flere værktøjer på deres iPads på samme tid, så de kan behandle og skabe fagligt indhold med forskellige apps og efterfølgende udgive det på nettet. Det handler om at flette indhold fra forskellige apps. Med andre ord laver de indhold i en app, flytter det til en anden app, hvor de arbejder videre med det, og i nogle tilfælde kan det være, at dette indhold flyttes videre til en tredje app.

For at kunne arbejde på denne måde er det nødvendigt at vide, hvordan man kan flytte indhold fra en app til en anden. Dette eksempel viser, hvordan et billede fra app’en Chrome gemmes i filmrullen og derefter hentes ind i app’en Explain Everything for til sidst at ende i app’en Book Creator.

Kamerarullen er essentiel i forhold til app smashing, da den kan fungere som en kanal, der kan modtage ressourcer fra og videregive ressourcer til apps. Fx kan der gemmes billeder og video fra kameraet på kamerarullen, og disse kan anvendes derfra i andre apps. Apps som fx iMovie eller Explain Everything kan gemme videoproduktioner i kamerarullen. Hvis der er apps, der ikke kan gemme på kamerarullen, er en mulighed at lave et skærmbillede.

Det er ikke nødvendigt udelukkende at arbejde digitalt. En elev der har lavet et produkt i ler, kan tage et billede af dette. Eller måske flere billeder af den samlede proces. Det er også muligt at optage en video, der fx viser metodikker til at bearbejde ler. Disse optagelser vil kunne indgå i nye, spændende produktioner på iPad’en og vil nemt kunne indgå i en portfolio og endvidere deles med et publikum.

Hvorfor?

Denne arbejdsmåde kan fremme elevernes kreativitet, og det kan bidrage til inspirerende produktioner, der viser deres læring. I punktform kan der opstilles flere gode grunde til at arbejde med app smashing.

  1. Giver forskellige muligheder for at tilgå og behandle fagligt materiale – færdige produktioner forbedres kraftigt gennem brugen af flere apps.
  2. Eleverne bliver skabende – få mere ud af teknologien ved at fokusere på indholdstomme apps. Styrket mulighed for at udtrykke færdigheder og kundskaber.
  3. Der skal ikke findes en ”wonder-app”, som kan det hele.
  4. Fjerner begrænsninger i forhold til, hvor langt man kan bringe et emne.
  5. Masser af kreativ tænkning.
  6. Medvirker til mere engagerede elever.
  7. Tilbyder stærke muligheder i forhold til samarbejde.
  8. Det er sjovt.

Samarbejde

Eleverne kan samarbejde i apps, fx Book Creator, ved at anvende AirDrop, da de hurtigt kan dele ting mellem sig på denne måde. De kan også dele indhold med hinanden via OneDrive. App’en Explain Everything rummer mulighed for at arbejde i fælles projekter uden at skulle dele ting imellem sig. Denne mulighed findes også i flere af Microsofts apps som fx OneNote eller Sway.

Gode apps til App smashing

Med nedenstående oversigt kan du klare det meste på en iPads. Selvfølgelig vil der være specialprogrammer i forskellige faglige sammenhænge, men det er som udgangspunkt en god ting at holde det enkelt og overskueligt.

skaermbillede-2017-01-29-kl-22-58-51

App smashing produktioner

Der er et utal af muligheder for faglig fordybelse ved at anvende forskellige apps i samspil. Det kan være skabelsen af multimediebøger, Green Screen produktioner, RSA-animationer (fx RSA ANIMATE: Changing Education Paradigms –kortlink.dk/youtube/pnmf), produkter i forbindelse med projektopgave eller OSO-opgave fx collage af billeder og video, processer beskrevet ved hjælp af billeder og annotering i videooptagelse, billeder kombineret med hotspots i form af tekst, lyd, billeder og video. Fantasien og den enkelte eller gruppens forudsætninger sætter grænserne.

Vigtige pointer

Lav en liste over gode apps til app smashing. Giv eleverne mulighed for at lære disse apps.

Hvis eleverne har god erfaring med apps fra din oversigt over gode apps, vil det være en god ide at overlade app-valg så meget som muligt til dem.

Det er væsentligt at være fokuseret på kriterier for opgaver – det er ikke kun en flot produktion der tæller – en produktion skal også vise elevernes forståelse af det faglige indhold!

Netværk

Twitter:

#AppSmash, #skolechat

Facebook:

iPads, tablets og pædagogik – https://www.facebook.com/groups/148528831943541/

It og undervisning – https://www.facebook.com/groups/ITundervisning/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.